22 Kasım 2016 Salı

Gustav Bauernfeind Biyografi (1848 – 1904)

Gustav Bauernfeind


Alman Oryantalist Ressam.

Gustav Bauernfeind 1848’de Sulz’da doğdu. Stuttgart Polytechnik Okulunda mimarlık eğitiminden sonra bir süre Profesör Wilhelm Baumer ve Adolph Gnauth yanında mimar olarak çalıştı. Bu arada resme de başladı. 1880 -1882 arasında Doğu’ya yaptığı seyahat ilgisini çekti ve sık sık seyahat etti. 1896 da ailesi ile Kudüs’e yerleşti.

Eserlerinde Filistin yaşam ve mimarisine yoğunlaşmış ve fotografik keskinlikte yağlıboya çalışmıştır. Suluboya manzara çalışmaları da bulunan zamanında Almanya’nın çok meşhur bir Doğu ressamı olan sanatçı ölümünden sonra unutulmuş ancak son yıllarda eski ün ve değerine tekrar kavuşmaya başlamıştır. Eserleri müzayedelerde yüksek fiyata alıcı bulmaktadır.

ESER ÖRNEKLERİ;


Pompeo Batoni Biyografi (1708 – 1787)

Pompeo Batoni


İtalyan Rokoko Ressamı.

Sanatçı 1708’de Lucca’da doğdu. İlk eğitimini Sebastiano Concas und Agostino Masuccis‘ten aldı. Rokoko akımının temsilcilerindendir. 18. yüzyıl Roma ve Avrupası’nın en tanınmış ressamlarından biri oldu. Dünya turuna çıktı ve dünyanin birçok yerinde portre çalışmaları yaptı. Bunun yanında tarih konulu resimlerinde de üstün yeteneğinden söz ettirdi.

Çoğunlukla dinsel ve mitolojik sahneleri işledi. En önemli eseri olan ‘Telafi Eden Maria Magdalena’ (1742) Dresden Gemaldegalerie iken 1945 bombardımanında yandı. Çok sayıdaki yapıtı, kendisinden sonra gelen ressamlara kaynak oldu.

ESER ÖRNEKLERİ;


Jules Bastien Lepage Biyografi (1848 – 1884)

Jules Bastien Lepage


Fransız Realist Ressam.

Jules Bastien Lepage 1848’de Meuse’da doğdu. Bir çiftlikte büyüyen sanatçı erken yaşlardan itibaren resim sanatına ilgi duydu. Romantik etkiler taşıyan yumuşak tarzını Ecole des Beaux-Arts’da geliştirdi. 1868’de ressam Alexandre Cabanel’in atölyesinde çalışmaya başladı. Çıraklığı boyunca iki ödül aldı. 1870’de ” Portrait of a Young Man ” adlı tablosu Salon’a kabul edildi. Bir yıl sonra, Prusya ile Fransa arasında çıkan savaşa, keskin nişancı olarak katıldı ve cephede yaralandı. Kendini toparladığında illustrasyon ( kitap resmetme) yapmaya yöneldi ancak başarılı olamadı.

1873 ve 1874’de Watteau’dan öykünerek yaptığı iki tablo Salon’da sergilendi. Yine aynı yıl yaptığı ” Portrait of my Grandfather ” ile sanat kariyerinin en üst noktasına ulaştı.

ESER ÖRNEKLERİ;


20 Kasım 2016 Pazar

Jacopo da Ponte Bassano Biyografi (1510 – 1592)

Jacopo da Ponte Bassano


İtalyan Rönesans Ressamı.

Jacopo da Ponte Bassano 1510’da Bassano del Grappo’da doğdu. Paris, Vicenza’daki Valstagna Kilisesi’nde ” İsa’nın Doğuşu ” resminin yapımına katıldı. 1530’un ilk yarısında Venedik’e gitti ve Titiano’dan etkilendi. Valstagna dışında birçok kilisede çalıştığına dair işaretler vardır.

Kompozisyonları için yeni sanat gelişmelerini hemen ve gayet ilgi çeker şekilde uygulayabilmesi kabiliyeti İtalya’da yüksek rönesans sonlarında gelişmeye başlayan mannerist üslub ve akımına yaptığı büyük katkılarda da kendini gösterdi. Mannerist akımın başında Raffaello Santi’nin gravürlerini gayet dikkatle incelemişti. 1540’li yıllarda hazırladığı eserler bu akımı uygulmaya çalışan deneysel eserler oldu. Bu eserlerde bulunan figürler doğal olamayan şekilde uzunlaştırılmıştı; bu figurlerin gösterilen tavır ve hareketleri de gayet gayritabii görünmekteydir ama çok parlak olarak renklendirilmişlerdir.

Jacopo Bassono eserlerinde yaşayıp çalıştığı küçük şehrin insanlarının basit yaşayışlarından; tarımsal işlerden ve doğanın yıl içinde ve yıl be yıl devamlı gösterdiği değişikliklerden ilham aldığı açıktır. Maniyerist üslub ve akımın genel karakterleri olan enerji, çok fazla hatta ifrata varan hareketler ve gayet sıkıştırılmış mekan boşluklarına Jacopo Bassano eserlerinde realizm ve gayet sadelik niteliklerini de eklemiştir.

Eserlerini hazırlamakta iken gösterdiği gayet mütevazı ve göze çarpmayan hareketleri dolayısıyla kendine poz verenlerin ressamın orada bulunduğunu hissetmmeleri ve gayet realist olarak ona poz verdikleri iddia edilmektedir.Parlak renkleri kullanmıştır. Bassano ayrıca halk komisyonunda çalıştı. Ressam Banifenzo’nun yeni doğalcılığıyla kendi öykücü tarzını birleştirdi.

ESER ÖRNEKLERİ;


Ferruh Başağa Biyografi ( 1914 – 2010)

Ferruh Başağa


Türk Ressam.

Sanatçı 1914’de İstanbul’da doğdu. D grubundan sonraki kuşağın güçlü ressamlarındandır. İlköğrenimini İstanbul’da tamamlayan sanatçı daha sonra ortaokul ve teknik liseyi okuyacağı yer olan Yugoslavya’ya gitti. Teknik lise mezunu olarak yurda döndüğünde bir yıl süre ile Beşiktaş Uçak Fabrikası’ndaki çalışmasının ardından; şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan dönemin Güzel Sanatlar Akademisi’ne 1936 yılında girdi.

Dört yıl boyunca Zeki Kocamemi, Nazmi Ziya Güran ve Leopold Levy’nin öğrencisi olarak 1940 yılında mezun oldu. Aynı yıl açılan Yüksek Resim Bölümü’ne Nuri İyem, Turgut Atalay, Selim Turan, Agop Arad, Avni Arbaş, Mümtaz Yener, Fethi Karakaş ve Haşmet Akal ile birlikte devam etti. Bir yıl sonra aralarına Abidin Dino’nun da katlımıyla “Toplumsal Gerçekçi” anlayış gözetilerek Yeniler Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı ve grubun tüm etkinliklerine katıldı.

Müstakil Ressamlar Derneği üyeliği de yapan Ferruh Başağa, ilk sergisini İstanbul’ Beyoğlu Kitap Sarayı’nda açtı. Sanatçının eserleri, bir yıl sonra UNESCO tarafından Musée d’Art moderne de la Ville de Paris’te açılan sergide yer aldı. İngiltere, Fransa ve Hindistan’da sanat fuarları ile karma sergilere katılan sanatçı, soyut kavramı ile 1947 yılında tanıştı. 1949’da Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne soyut resim ile katılıp; birincilik ödülü alan ilk sanatçıdır. 1950 yılında kurulan Ressamlar ve heykeltıraşlar Derneği’nin de kurucu üyeliğinde bulundu.1971-1981 yılları arası İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde Vitray ve Mozaik atölyelerinde hocalık yaptı.

1980 yılında Geometri ile ilgilenmeye başlayan ve “Geometri bir problemdir. Ben problem dışına çıkarak geometrinin estetiğini aradım”. Diyen Başağa , “Geometrinin Sonsuz Estetik Olasılıkları”nı keşfetmeye İstanbul’daki atölyesinde sürdürdü. Başağa, 24 Aralık 2010’da vefat etti. 27 Aralık 2010 pazartesi günü Teşvikiye camii’de kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

ESER ÖRNEKLERİ;


Şinasi Barutçu Biyografi (1906 – 1985)

Şinasi Barutçu


Türk Ressam ve Fotoğrafçı.

Sanatçı 1906’da İstanbul’da doğdu. 1921 yılında Öğretmen Okulu’na girdi. Okulda ressam Şevket Dağ’ın katkısıyla sanata ilgisini geliştirdi. Daha sonar Güzel Sanatlar Akadamisi’ne devam ederken mezun olduğu Öğretmen Okulu’nda resim öğretmenliği yaptı. 1928 – 1932 yılları arasında Almanya’da bulunan sanatçı fotoğrafla ilgilendi.

Türkiye’ye dönünce Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş bölümünde yazı, afiş, grafik sanatlar bölümünde öğretim üyeliği görevini üstlendi. 1945 yılında Safder Sürel’le birlikte Türkiye’deki ilk fotoğraf dergisi olan ‘Amatör ve Profesyonelin Foto Dergisi’ isimli dergiyi çıkarttı. 1947 yılında dergide çıkan yazılarını ‘Foto Konuşmaları’ adlı bir kitapta topladı. 1950’li yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurduğu Öğretici Filmler Merkezinin müdürlüğünü üstlenen sanatçı, bu merkezin bütün yurtta örgütlenmesini sağladı.

Renkli fotoğraflardan oluşan ilk sergisini 1955 yılında Adana’da ve ardından (1956) Ankara Milli Kütüphane’de açtı. 1975 yılında oğlu Ergun Barutçu ile ‘Fotografide Kompozisyon’ adlı kitabını yayınladı.  Yurtiçi ve Yurtdışında birçok ödül ve plaket alan sanatçı Türk fotoğraf sanatına yaptığı büyük katkılarla anılmaktadır.

ESER ÖRNEKLERİ;


Selami Barutçu Biyografi (1897 – ?)

Selami Barutçu


Türk Ressam.

Selami Barutçu 1897’de Üsküdar’da doğmuştur. Malatya’lı Barutçu İbrahim Efendi soyundan Dr. Mustafa Barutçu’nun oğludur. İlk sanat eğitimini babasından almış daha sonra Toptaşı Rüştiyesinde Cemil Bey, Edirne İdadisinde Şehit Hasan Rıza Bey’lerden resim eğitimi almıştır.

1914’te Harbiye’den subay çıkmış, bir ara İtalyan ressam Izzora Bella’dan dekor dersleri almıştır. İstanbul operet heyetinin İstanbul Efendisi, Yedekçi, Kayıkçılar opretlerinin dekorlarını yapmıştır. Elazığ’da eski 4. Umum Müfettişlik binası girişinde ‘Mameki’ ve ‘ Ovacık ve Munzurlar’adlı eserleri bulunmaktadır.

Mesleğinde yarbaylığa kadar yükselen sanatçının yağlı ve suluboya çalışmaları vardır. Günümüzde sanatçının tabloları müzayedelerde işlem görmektedir.

ESER ÖRNEKLERİ;


Fra Bartolomeo Biyografi (1472 – 1517)

Fra Bartolomeo


İtalyan Rönesans Ressamı

Fra Bartolomeo 1472’de Floransa’da doğdu. İlk eğitimini 1484’de Cosimo Rosselli’den aldı. 1509 – 1512 arası Mariotto Albertinelli ile çalıştı. 1508’de Venedik, 1514’de Roma’yı ziyaret etti.

Yüksek Rönesans sanatçısıdır. Leonardo da Vinci’yi, özellikle de onun kompozisyon kuruluşlarını inceledi. Vinci’nin fırça vuruşlarından, Venedik ressamlarının canlı renklerinden etkilendi. Aynı dönem içerisinde yapılan birçok resim, gerçek olmadığı halde Bartolomeo’ya mal edildi.

Barok resim sanatının temeli olan gölge ve ışığı ustaca kullanan Bartolomeo, tarzıyla Titiano, Carragio, Raphael ve Albertinelli gibi ressamları da etkiledi.

ESER ÖRNEKLERİ;


12 Kasım 2016 Cumartesi

William Henry Bartlett Biyografi (1809 – 1854)

William Henry Bartlett


İngiliz Ressam

William Henry Bartlett 1809’da Londra’da doğdu. Kilise eğitiminin ardından 1822 -1829 arasında John Britton’un öğrencisi oldu. İngiltere’yi dolaştı ve çok sayıda desen üretti. 1840’larda kapsamlı bir Ortadoğu ve Balkanlar seyahati yaptı. Yine 1835 ve 1852 yılları arasında 4 kez Amerika’ya seyahat etti.

1835 yılında, ilk Amerika seyahatinde kuzeydoğu eyaletlerinin bina ve kasabalarını desenledi. Bu desenler ince ayrıntılı çelik gravürler  halinde, Nathaniel Parker Willis tarafından yazılan metin eşliğinde Amerikan Manzaraları; Kara, Göl, Nehir ve Transatlantik Doğa Çizimleri adı altında hazırlandı ve 1837-1839 arasında ciltli 30 aylık fasiküller halinde Londra’da George Virtue Yayınevi tarafından yayınlandı. Kanada izlenimleri ise 1842 yılında Kanada Manzaraları eserinde toplanmıştır.

William Henry Bartlett 1854 yılında,  yaptığı son Orta Doğu gezisinden dönerken Malta kıyılarında bir Fransız gemisinde hastalanarak öldü.

Belgeci bir anlayışla çalışan sanatçının, İstanbul konulu da olmak üzere 1500 den fazla eseri vardır.

ESER ÖRNEKLERİ;


Janus Andreas Bartholin La Cour Biyografi (1837 – 1909)

Janus Andreas Bartholin La Cour


Danimarkalı Klasik Ressam.

Janus Andreas Bartholin La Cour 1837’de Timgard’da doğdu. Gençlik dönemini Aarhus bölgesinde geçirdi ve Aarhus Latin Okuluna yazıldı. Burada,  El Hoegh Guldberg ve onun çırağı Christen Kobke’nin öğrencisi oldu. 1853 yılında Kopenhag’a taşındı ve Wilhelm Marstrand‘ın özel öğrencisi oldu. 1861’den 1884’e kadar Kopenhag’da Skovgaard ailesi ile birlikte yaşadı. 1864 – 1857 yılları arasında Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim aldı.

İtalya gezileri sırasında, Nemi Gölü ve Tivoli manzaraları çalıştı. Danimarka’da sık sık yağmurlu veya fırtınalı havaların hakim olduğu, doğu Jutland, Aarhus ve Silkeborg çevresindeki manzara çalıştı. 1884 itibaren, Aarhus yakınlarındaki Mariendall’de, 1888 yılında hayatının geri kalanı için Langballegard’a yerleşti. Eckersberg okulun akademik geleneklerini kırarak Kopenhag’dan uzaklaşmış ve bilinçli bir şekilde açık havada daha modern eğilimli resimler yapmayı tercih etmiştir.

Çeşitli Sanat ve Resmi Müze koleksiyonlarında eserleri bulunmaktadır bulunmaktadır.

ESER ÖRNEKLERİ;


James Barry Biyografi (1741 – 1806)

James Barry


İrlandalı Neoklasik Ressam.

James Barry 1741’de Cork kentinde doğdu. Bir tüccarın oğlu olan Barry, Cork’da manzara ressamı John Butts ile çalıştı. Sanat kariyerine tarih konulu resimler yaparak başladı. 1763’te Dublin’e gitti ve Dublin Society of Arts’da ” Baptism of the King of Cashel by St Patrick ” adlı bir sergi açtı. Dublin Society resim okulunda kendisi gibi tarih ressamı olan Jacop Ennis’le çalıştı.

1764’te Edmund Burke’nin önerisi üzerine Londra’da ” Antiquities of Athens ” adlı geniş çapta bir kitap çalışmasının resimlenmesine katkıda bulundu. Burke’un ekonomik desteğiyle, 1765’den 1771’e kadar Avrupa’nın çeşitli şehirlerine seyahat etti. En çok Roma’da bulundu ve İskoç ressamlar John ve Alexander Runciman ile tanıştı. 1773’de Londra’da Royal Academy’e seçildi. 1782’de profösör oldu.

ESER ÖRNEKLERİ;


Federico Barocci Biyografi (1535 – 1612)

Federico Barocci


İtalyan Barok Ressam.

Federico Barocci 1535’te Urbino’da doğdu. İlk dönemlerinde Ambrogio da Milano ve Battista Franco’dan eğitim aldı. Daha sonra kendisini geometri ve perspektif konusunda eğiten amcası Bartolomeo Genga ile çalıştı. Barok Dönem sanatçısıdır. 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren büyük bir ün kazandı. Genellikle kiliseler için çalıştı.

Rubens, Carraci, Guido Reni gibi Barok Dönem’in tanınmış ressamlarını etkiledi. Dinsel sahneleri konu aldı, bunun yanısıra portre de çalıştı. 20. yüzyılın ortalarına kadar, anlaşılması güç nedenlerden ötürü önemi farkedilmedi. Oysa birçok Avrupa ülkesinde Barocci imzalı resimler bulunmaktadır. Özellikle kompozisyonları çağdaslarını ve kendinden sonra gelen ressamları hayran bıraktı.

ESER ÖRNEKLERİ;


Charles Burton Barber Biyografi (1845 – 1894)

Charles Burton Barber


İngiliz Klasik Ressam.

Sanatçı 1845’te Great Yarmouth / Norfolk’ta doğdu. 18 yaşındayken Londra Academy Schools’da eğitim almaya başladı. 1866’da Nothing Hill’de yaşarken Royal Academy’de ilk sergisini açtı. İngiltere’nin en tanınmış günlük yaşam ressamlarından biri oldu.

1870’te Kraliçe Victoria’nin görevlendirmesiyle köpek resimleri yapmaya başladı. 1883’te Royal Institute Painters’e seçildi. Yaşamının sonuna kadar “çocuk ve köpek ” konulu resimler yaptı. Yumuşak, zarif bir üslubu olan Barber, çocuk ve köpekleri duygusal bir etkiyle tuvaline yansıttı.

ESER ÖRNEKLERİ;


Balthus Biyografi (1908 – 2001)

Balthus


Polonya Asıllı Fransız Ressam.

Sanatçı, (Balthasar Klossowski de Rola) 1908’de Paris’te doğdu. 1925’lerde Toulon’da yaşayan sanatçı manzara resimleri çiziyordu. 1929’da Zürih’teki Galeri Förster’de ilk sergisini açtı.

1932’de Paris’e dönen sanatçı burada Pierre Jean Jouve, André Derain ve Alberto Giacometti ile tanıştı. Zaman içinde Balthus İtalyan fresklerinden esinlendiği kendi figüratif resim çalışmalarına devam etti. Kübizm ve sürrealizm gibi çağdaş akımlara ilgi duydu ve Federico Fellini, Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, David Hockney ve özellikle Pierre Matisse ile arkadaşlık kurdu.

1938’de New York’da Galeri Pierre Matisse’de sergisini açtıktan sonra Paris’e döndü. 1961’de davet üzerine Roma’daki Fransız Akademisine müdür oldu.

ESER ÖRNEKLERİ;


Giacomo Balla Biyografi (1871 – 1958)

Giacomo Balla


İtalyan Fütürist Ressam.

Giacomo Balla 1871’de Torino’da doğdu. 1900 den itibaren Paris’te, ışık ve renk sorununu bölmeci resim tekniğinden yararlanarak ele aldı. 1909’da Filippo Tommaso Marinetti ile Fütürizm Manifestosunu hazırladı. 1910 yılında öğrencileri Umberto Boccioni, Carlo Carra, Luigi Russolo ve Gino Severini ile “Fütüristik Ressamların Teknik Manifestosu” nu hazırladı.

Yapıtlarında çağdaş dünyayı ve özellikle onun toplumsal yönlerini işledi. Kısa bir süre sonra, ışığın bileşimini çözümlemeye çalıştı. 1910’a doğru hareket ve hız incelemelerine başladı. Bu dönemden sonra birkaçı günümüzde fütürizmin temel yapıtları sayılan resimlerini yaptı. Daha 1912’de ‘süredeşçi’ ve ‘dinamik’ bir sanatçı olarak hareket halindeki biçimleri bir arada gösteren bir tür soyutlamaya ulaştı. (Otomobil hızı+ ışıklar+ gürültü 1913).
Buna karşın 1920’lerde bir ölçüde 1930’dan başlayarak da kesinlikle figüratif sanata döndü. Heykel, dekorasyon ve mimarlık alanlarında da çalışmalar yaptı.

ESER ÖRNEKLERİ;


Alesso Baldovinetti Biyografi (1425 – 1499)

Alesso Baldovinetti


İtalyan Rönesans Ressamı.

Alesso Baldovinetti 1425’te Floransa’da doğdu. Rönesans Dönemi fresk sanatçısıdır. Domenico Veneziano’nun asistanlığını yaptı. Sant Egidio Chapel’inde birlikte çalıştığı Fra Angelico ve Andrea del Castagno’dan çok etkilendi. SS Annunziata Kilisesi’de yaptığı “İsa’nın Doğuşu” konulu freski ile övgü aldı. Sınırlı sayıda renk kullandı ve ayrıntıya önem verdi.

Manzara resimlerinde erken dönem Avrupa manzara ressamlarından etkilendi.
“Meryem” adlı tablosuna Arno Nehri vadilerinin etkisini taşıdı. 1453’te Floransa Baptistery’de, Lorenzo Chiberti’nin kapılarına ve Pisa Katedrali’nin kapı aralıklarına mozaik çalışmaları yaptı.

ESER ÖRNEKLERİ;


4 Kasım 2016 Cuma

David Bailly Biyografi (1584 – 1657)

David Bailly


Hollandalı Barok Ressam.

Sanat.ı 1584’te Leiden’de doğdu. Ressam Pieter Bailly’nin oğludur. Gravür sanatını Jacob de Gheyn’den öğrendi ve daha sonra 1601’den itibaren Amsterdam’da Cornelis Van der Voort’un öğrencisi oldu. 1608’den 1613’e kadar Almanya ve İtalya’yı dolaştı. Bir sene kadar Hamburg’da kalan sanatçı daha sonra Roma ve Venedik’e seyahat etti. Ayrıca, Almanya’nın çeşitli limanlarında kalarak buaralarda da çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra ağırlıklı olarak Leiden Üniversitesi’nin profesörleri ve öğrencilerin portreleri üzerine çalıştı.

Daha çok portre ressamı olarak tanındı.

ESER ÖRNEKLERİ;


Claude Joseph Bail Biyografi (1862 – 1921)

Claude Joseph Bail


Fransız Natüralist Ressam.

Claude Joseph Bail 1862’de Rhone’da doğdu. Sanatçı resim hayatına babası Antoine Jean Bail (1830-1918)’in yanında başladı, daha sonra Jean Leon Gerome ve ünlü Carolus Duran‘dan dersler aldı. Onun ilk başarısı 1878’de daha 16 yaşındayken Fransız Sanatçılar Derneği’nin Paris Salon sergisine katılmasıyla oldu.

Hayvan konulu resimler yapsa da, tercihi insanların içsel dünyasını yansıtan resimler oldu ve bu resimlerle ünlendi. Louvre’da gördüğü Chardin’in resimlerinden etkilendi. Dekor elemanlarında yansıtma ve renk seçiminde sadelik temel karakteristiğini oluşturdu.

ESER ÖRNEKLERİ;




Giovanni Baglione Biyografi (1573 – 1643)

Giovanni Baglione


İtalyan Mannerist, Barok Ressam.

Giovanni Baglione 1573’te Roma’da doğdu. Roma, Perugia ve Loreto şehirlerinde çok sayıda kilise resmi çalıştı. Resimlerinin yanısıra sanat tarihi üzerine de çalışmalar yapan sanatçının ölümünden sonra 1644’de Roma’da sanatçı biyografilerini derlediği bir eseri (Le vite de’pittori, scultori, architetti ed intagliatori dal Pontificato de Gregorio XIII del 1572 fino a’ tempi di Papa Urbano VIII nel 1642) yayınlanmıştır. Ayrıca 1639’da Roma’nın yeni kiliseleri üzerine bir çalışma yayınladı.

Hem mannerist hem Caravaggio ekolünde bir ressamdı.

ESER ÖRNEKLERİ;


Henry Bacon Biyografi (1839 – 1912)

Henry Bacon


Amerikalı Ressam, Heykeltraş.

Henry Bacon 1839’da Haverhill, Massachusetts’de doğdu. Amerikan iç savaşına katıldı. Günlük yaşam resimleri yaptı. Ülkesinden ayrılmak zorunda kalınca 1864’de eşi ile birlikte Paris’e gitti. Ecole des Beaux-Arts’a kabul edildi ve Alexander Cabanel’in öğrencisi oldu. Geç 19. yüzyıl Fransız resim geleneğine bağlı kaldı. Suluboya tekniğine hakim oldu. Perspektif etkisini çarpıcı biçimde kullandı.
Özellikle figürlerde, renkleri saf bir biçimde kullanarak ışığın alışılagelmiş etkisini kırdı. 1912’de Orta Doğu gezisi sırasında Kahire’de öldü.

ESER ÖRNEKLERİ;


Francis Bacon Biyografi (1909 – 1992)

Francis Bacon


İrlandalı Ekspresyonist Ressam.

Francis Bacon 1909’da Dublin’de doğdu. Anlatımcı ressamları gördüğü Berlin ile (1926-27) Picasso’nun bir sergisini gezdiği Paris’te geçirdiği günler; 1925’te Londra’ya yerleşmiş bir dekoratör olan Bacon’ı ressamlığa özendiren başlıca etkenlerdir.

1929 ile 1944 yılları arasında yaptığı ilk denemeleri, bir düzine kadar tablo dışta tutulursa, ressamın kendisi tarafindan yok edildi. Yapıtlarının çoğunun konusu insan figürünün ve çevresinin uğrayabileceği plastik biçimsizleşmelerdir. Bu yapıtlar, parlak renklerin ansızın aydınlattığı mat renklerle işlenmiştir.

Bacon klasik bir yapıtı, üç kanatlı bir tablo biçiminde yeniden ele alarak ya da kimi zaman ünlü temaları açık yorumlayarak (Valezquez’in Papa Innocentius X’ u, 1953-1960; Van Gogh’un otoportresi, 1957), uyumsuz biçimsizleşmeler yoluyla psikolojik bozuklukları dile getirdi. Gündelik davranışlarıyla temsil edilen kişiler (az çok rahatsiz bir biçimde oturmuş yada yatmış olarak) deney özneleri olarak yalıtılmıştır. Yeni figürleştirme akımının habercilerinden olan Bacon, çağdaş sanatta birinci planda bir yer tutar.

ESER ÖRNEKLERİ;


Ludolf Backhuysen Biyografi (1631 – 1708)

Ludolf Backhuysen


Hollandalı Barok Ressam

Ludolf Backhuysen 1631’de Emden’de doğdu. 1650’de Amsterdam’a gitti. Kaligrafi yeteneği de olan sanatçı 1651’den itibaren Alaert Van Everdingen ile Hendrick Jacobsz Dubbels’in okulunda yetişti. İlk önemli eserlerini 1658’den itibaren vermeye başladı.  Daha çok, gemi ve denizcilik ressamı yaşlı Willem van de Velde’den (ve elbette oğlu genç Willem van de Velde’den) etkilendi. 1663’te St. Lucas Gilde Amsterdam’lı ressamlar grubuna alındı.  Yaşadığı dönemde büyük başarı kazandı. Willem van de Velde’nin Londra’ya gitmesinden sonra Amsterdam ve Hollanda’nın en ünlü denizcilik ressamı olarak anıldı. Son resmini 1707 yılında yaptı ve 1708’de Amsterdam’da öldü.

Kurşuni gökleri, kabarmış denizleri ve rüzgarla şişmiş yelkenlileri konu alan resimler yaptı. Backhuyzen ayrıca önemli bir gravürcüydü.

ESER ÖRNEKLERİ;



Harriet Backer Biyografi (1845 – 1932)

Harriet Backer


Norveçli Empresyonist Ressam.

Harriet Backer 1845’te Holmestrand’da doğdu. Empresyonist sanatçı, çoğunlukla manzara resimleri yaptı. Christiana’da ( Oslo ) Joachim Calmeyer ve Johan Fredrik Eckersberg’den on yıl boyunca resim dersleri aldı. Piyanist ve besteci olan kız kardeşi Agathe ile neredeyse bütün Avrupa’yı dolaştı. Askeri müzelerdeki eserleri kopya etti; muhtelif zamanlarda resim dersleri almayı sürdürdü.

1872’de empresyonist teknikle yaptığı ” Little Red Riding Hood ” adlı tablosuyla tanınmaya başladı. Ardından kız kardeşi Agathe’nin portresini yaptı. Renkleri saf olarak kullanmaya özen gösterdi. 1874’te Münih’e gitti. Ressam arkadaşı Eilif Peterssen’den etkilendi. Perspektif çalıştı. Münih’den aldığı etkilerle master yaptı. Tarihsel kişilikleri resmetti ve psikolojik portreye yöneldi.

Sanatçının eserleri halen İtalya, Palazzo di Diamanti’de sergilenmektedir.

ESER ÖRNEKLERİ;


Giovanni Baciccio Biyografi (1639 – 1709)

Giovanni Baciccio


İtalyan Barok Ressam

Sanatçı 1639’da Cenova’da doğdu. Genova’da Luciano Borzone’nin öğrencisi olarak yetişti. 1653’de Roma’ya geldi. 1662’de San Luca Akademisi’ne alındı ve 1674’de buranın yöneticisi oldu.

Roma’da XVII. Yüzyılın en parlak barok dekoratörü idi. Gesu’nun tavanı için yaptığı, İsa Adının Zaferi (1672-1679) adlı yapıtı, çizilen figürler ve mermer taklitleri karışımıyla, gerçek ve göz aldatıcı mimari yüzeylerle Bernini’nin görüşlerinin bir kopyası gibidir. Apsis bölümü tabloları genellikle daha klasik bir üslupla yapılmıştır.

ESER ÖRNEKLERİ;


Alfred August Felix Bachmann Biyografi (1863 – 1956)

Alfred August Felix Bachmann


Alman Oryantalist Ressam.

Sanatçı 1863’de Dirschau‘da doğdu. Lise eğitiminden sonra Königsberg Sanat Akademisinde Max Schmidt’in öğrencisi oldu. Etüdlerini ve çalışmalarını geliştirmek amacıyla Kuzey Denizi adalarına, Sicilya, Normandiya, Portekiz ve Tenerife’ye seyahat etti. 1891’de itibaren Münih’te yaşamaya başladı. 1941’de Ambach’a taşındı.

Çalışmalarında ağırlıklı olarak sahil manzaraları üzerinde yoğunlaştı ama kırlar ve tepelik bölgeleri de ihmal etmedi. 1887 yılından itibaren Münih Glaspalast’da yapılan sergilere düzenli olarak katıldı. 1913’te Berlin Glaspalast’daki sergisinde altın madalya ödülünü aldı. 1917’de Avusturya Büyük Altın Madalya Hizmet ödülünü ve 1952’de Almanya Hizmet Nişanını kazandı.

Eserleri birçok önemli koleksiyonlarda yer almaktadır.

ESER ÖRNEKLERİ;


Otto Bache Biyografi (1839 – 1927)

Otto Bache


Danimarkalı Ressam

Otto Bache 1839’da Roskilde’de doğdu. Romantizm’den etkilendi. Tarihsel kişilikleri, hayvanları konu aldı; portre ve manzara resimleri yaptı. Sanatsal yeteneği erken yaşlarda ortaya çıktı. On yaşındayken Kopenhag’daki sanat akademisine kabul edildi ve Wilhelm Marstrand’in gözde öğrencilerinden biri oldu. Portre ressamı olarak çalıştı ancak hayvan kompozisyonları ve yaşam sahneleri ile ilgili tablolar da yaptı.

1866 ile1868 yılları arasında Fransa ve İtalya’ya seyahat etti. 1872’de Copenhagen Art Academy’e üye oldu; 1887’de profesör ünvanı aldı. 1905’e kadar akademinin yöneticiliğini yaptı.

ESER ÖRNEKLERİ;


Francesco Bacchiacca Biyografi (1494 – 1557)

Francesco Bacchiacca


İtalyan Rönesans Ressamı.

Francesco Bacchiacca 1494’te Floransa’da doğdu. İlk eğitimini Perugino’dan aldı. Yüksek Rönesans sanatçısıdır. Başlangıçta Pontomo ve Rosso Fiorentino’nun sanatsal çizgisini takip etti. Mannerizme ( tarzcılık ) yönelerek Perugino ile çalıştı ve ondan etkilendi. Bir müddet Roma’da kaldı. 1540’da Floransa’ya döndü ve Cosimos I. Medici için çalıştı.

Tek bir tarza bağımlı olmadı. Örneğin ” Adam and Eve with their Children ” tablosundaki anne ve baba figürlerini, Perugino’nun ” Apollo and Marsyas ” adlı tablosundan aldı. Manzara resimlerinde ise Albrecht Dürer’den esinlendi. Mannerist eğilimleri ile Fiorentino ve Pontoma’dan devraldığı standart resim tarzını uzlaştırmaya çalıştı. Kendisini izleyen ressamlardan bazıları, onun yapıtlarından yararlanarak, bu iki kaynağı estetik bir yetkinlikle sentezlemeyi başardılar.

Yapıtları halen J. Paul Getty Museum, Metropolitan Museum of Scotland ve Londra National Gallery’de sergilenmektedir.

ESER ÖRNEKLERİ; 



2 Kasım 2016 Çarşamba

Dirck van Baburen (1595 – 1624)

Dirck van Baburen


Hollandalı Barok Ressam.

Dirck van Baburen  1595’te Wijk bij Duurstede’de doğdu. Babası Jasper van, Utrecht vikontuydu. 1611’de portre ve tarihsel konular ressamı olan Paulus Moreelse’den resim dersleri almaya başladı. Muhtemelen sonraki yıllarda ressamın çırağı oldu. 1612’de Roma’ya gitti ve Caravaggio’nun dramatik gölgelemeleri ve ışık kullanımından etkilendi.

Sanat tarihi araştırmalarına göre 1615 ile 1620 yılları arasında Roma’daki San Pietro in Montorio kilisesi için çalıştı. 1619’da S Andrea della Fratte ruhani meclisinin üyesi oldu. 1620’de Utrecht’e geri döndü ve Atölyesini Hendrick ter Brugghen ile paylaştı. Roma’da Vincenzo Giustiniani’nin himayesine girdi. Resimlerinde Caravaggio tarzını hep korudu.

Caravaggio’nun kaybolmuş bir resmine dayanarak yaptığı “Dikenli Taç Giymiş İsa” konulu ve biri Hollanda’da Weert’teki Fransisken Evi’nde, öteki İngiltere’de Locko Park’taki Drury-Lowe Koleksiyonu’nda bulunan iki uyarlamada bu ustanın etkisi görülür. Baburen “Muhabbet Tellalı” (1622) adlı resminde olduğu gibi tür resimleri yapmaktan ya da gündelik yaşamla ilgili konuları işlemekten özellikle hoşlanmıştır. Resme yaklaşımındaki kabalık, atmosferik etkiye fazla önem vermemesi ve kompozisyonlarında düzenli bir ritmin bulunmamasıyla çağdaşı olan büyük ressamlardan ayrılan Baburen’in üslubu serbest ve güçlü olarak nitelenebilir.

ESER ÖRNEKLERİ; istanbulsanatevi